В област Габрово учениците от 5 до 11 клас преминават към онлайн

...
В област Габрово учениците от 5 до 11 клас преминават към онлайн
Коментари Харесай

Вирусът у нас: Затягат мерки в Габрово, в Плевен ги разхлабват

В област Габрово учениците от 5 до 11 клас минават към онлайн образование до 2 април. В електронна среда ще учат и студентите от Техническия университет, като се изключи практическите образования и изпити. Ограничават се всеобщите прояви навън и закрито.

На събирания от частен темперамент могат да участват до 15 души. 

В Плевен моловете отварят още веднъж с спомагателни ограничения и при засилен надзор . Културните прояви ще се организират при 30 % претовареност на местата.

На изключително съвещание регионалният спешен щаб регистрира, че болничните заведения се оправят със обстановката сега макар покачвания брой новозаразени.

На изключителното съвещание на щаба е регистрирано над 633 на 100 000 население заболеваемост за последните две седмици на територията на област Плевен, доктор Красимир Трифонов, и. д. регионален шеф и ръководител на Щаба, съобщи:

„ Тези ограничения , които разхлабваме, нямат директно отношение към равнището на заболеваемост, защото с тези ограничения , съответните, които са освободени, и които се разхлабим, ще ускоряват самият надзор и вътрешните противоепидемични ограничения “.

В най-големия мол в Плевен са взети спомагателни ограничения - понижено работно време до 20 часа, съкратени са места за хранене, обезпечена е спомагателна защита.

Няма да се отварят детският ъгъл и киното, заяви шефът Владислав Монов:

„ От финансова позиция е по-добре да работим и хората да бъдат на работа за сметка на спомагателните ограничения. Нямаме срещу сега да влагаме в по-добри ограничения и спазването им “.

Само за седмица (между 8 и 15 март) към Спешна помощ в София е имало близо 1500 ковид повиквания. 129 от позвъняванията са били за деца,  заяви на брифинг представителят на Спешната помощ Катя Сунгарска.

С повишаване на броя на новорегистрираните случаи на ковид ,  расте съществено и натискът върху лекарите в Спешната помощ.  „ Моля ви, пощадете ни. Молим за съпричастие и схващане ",  апелира тя. Тя прикани пациентите да търсят и персоналните си лекари. „ Моля, спазвайте ограничения те. Не е нужно всички да се бутаме в моловете, заведенията за хранене, магазините “, сподели още Сунгарска.

400-500 повиквания към Спешна помощ е имало за последното 12-часово дежурство.  От тях към 50 пациента са с COVID-19. Между 30-40 души се одобряват в болница за едно дежурство. „ Има случаи, когато кола за спешна помощ обикаля няколко лечебни заведения, до момента в който пациентът бъде признат, сътрудниците в лечебните заведения също са претрупани “, сподели Сунгарска, представена от „ Дневник “.

От Спешната помощ молят да не се употребява телефона им за съвещания, а хората да се обръщат към персоналните си лекари по тези въпроси.
ВЕЧЕРЕН ЧАС В СОФИЯ НЯМА ДА ИМА
Молове, фитнеси и заведения затварят за 14 дни от събота сутринта. Спират се ясли, градини, учебни заведения, школи, кина, театри . Тези ограничения предложи шефът на РЗИ-София доктор Данчо Пенчев в ефира на Българска национална телевизия. 

За фризьорски салони не е планувана смяна, само че такава ще има във връзка с изгралните зали и танцовите школи. 

Остават в действие зелените коридори за извършване на покупки.  Вечерен час в София и КПП-та сред обособените области няма да се постановат. 
НОВ РЕКОРД ПРИ НАСТАНЕНИТЕ В БОЛНИЦА
През последните 24 часа у нас са регистрирани 4374 нови случая на ковид при направени 19 214 теста , сочат данните от Единния информативен портал. Това значи, че  22,76%  от взетите проби са дали позитивен резултат. 10861 от тестванията са по метода PCR, a останалите 8353 са бързи антигенни проби.

Най-много нови случаи има в София  - 1226, по-късно се нареждат  Бургас  с 316,  Пловдив  с 299 и  Варна  с 287 новозаразени. 

Общият брой на  доказаните случаи у нас към този момент е 287 568.   Б роят на дейните случаи  продължава да се усилва и към момента те към този момент са 47 173.  Увеличава се и броят на настанените в болница  - 7 600, което е връх от началото на пандемията и растеж от 331 души единствено за ден. Нараства и броят на настанените в интензивно поделение - 612.  През последното денонощие при 106 медицински чиновници е установен новият ковид ,  така общият брой на инфектирани медицински личен състав е 10 973.

Броят на излекуваните е по-нисък от този на новозаразените . През последните 24 часа излекувани 1757 души, по този начин общият им брой доближава 228 816.

Жертвите на заболяването  у нас са 11 579,  107 от които са от последното денонощие

До момента у нас са сложени 345 994 дози на имунизациите  срещу Covid-19. През последното денонощие са осъществени 4 287 имунизации -  3803 с имунизацията на „ Pfizer/BoiNTech ”, 484 с тази на „ Moderna ” и нито една с тази на „ AstraZeneca ”.  61 728 души към този момент са получили по две дози от ваксина.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР